Over SVIP

SViP is een onderzoeksproject georganiseerd door het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW) van de KU Leuven.
Sofia Prekatsounaki, psycholoog, seksuoloog en momenteel doctoraatsonderzoeker aan het IFSW, voert het onderzoek uit. Lore Dewulf, Masterstudente Seksuologie, werkt mee aan een deel van het onderzoek. Zij worden beiden begeleid door Prof. Dr. P. Enzlin, eveneens verbonden aan het IFSW. Het onderzoek is voorgelegd aan en goedgekeurd door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie van de KU Leuven (dossier nr G-2018 10 1363).


Over Seksueel Verlangen in Partnerrelaties

Seksueel verlangen is wat ons beweegt en motiveert om seksueel gedrag te willen stellen (met een partner). We weten dat seksueel verlangen samenhangt met persoonlijk en relationeel geluk. In het algemeen is het ook geweten dat seksueel verlangen afneemt naarmate een relatie langer duurt. Maar we weten nog niet goed waarom.

Seksueel verlangen, oftewel zin in seks, werd vroeger gezien als een instinct, te vergelijken met honger of dorst: op een gegeven moment is de drang zo groot dat we het willen. Inmiddels, weten we dat seksueel verlangen ontstaat uit en in interactie tussen partners. Maar we weten nog niet goed welke interacties daarbij belangrijk zijn en hoe deze seksueel verlangen binnen een relatie beïnvloeden.

Hoewel mannen en vrouwen veel gemeen hebben met elkaar wanneer we kijken naar hun beleving van seksualiteit, blijken er ook verschillen te zijn. We weten ook dat personen in een heteroseksuele relatie en personen in een homoseksuele of lesbische relatie veel met elkaar gemeen hebben, maar ook dat deze van elkaar verschillen in hun beleving van seksualiteit. Kortom: we weten al wel iets over seksueel verlangen, maar het blijft ons ontbreken aan kennis over hoe partners binnen deze verschillende soorten relaties met elkaar omgaan en hoe hun seksueel verlangen daardoor wordt beïnvloed.

Binnen dit onderzoeksproject voeren we verschillende studies uit. We willen op verschillende manieren informatie verzamelen met als doel beter te begrijpen hoe seksueel verlangen werkt binnen een langdurige relatie.